skip to Main Content

Inklaringskosten

Er zijn veel regels over de invoerrechten en inklaringskosten bij een pakket buiten de Europese Unie. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk en wat moet je er mee doen? In dit artikel proberen wij dit haarfijn uit te leggen.

Invoerrechten

Laten we beginnen bij het begin. Als je als particulier een pakket wilt bestellen uit het buitenland dan is het mogelijk dat je hier invoerrechten en BTW over moet betalen. Onderstaand tabel laat zien wanneer je hoeveel moet betalen.

De goederen komen uit een :Waarde van de zending (exclusief verzekerings- en vervoerkosten)Belastingen bij invoer
eu-landOnbeperktJe betaald geen btw aan de Nederlandse Douane.
Niet-EU-landTot en met €22Geen invoerrechten
Geen btw
Niet-EU-landVan meer dan €22 tot en met €150Geen invoerrechten
Wel btw
Niet-EU-landMeer dan €150Wel invoerrechten
wel btw

Let er wel op dat als je meerdere pakketjes in één keer laat komen dat de waarde bij elkaar opgeteld word!

(bron: De Belastingdienst)

Toelichting

Voorbeeld 1:

Omschrijving Bedrag

OmschrijvingBedrag
Prijs van 2 cd’s€21
Invoerrechten€0
Btw€0
Totaal€21

In dit geval betaal je geen invoerrechten omdat de waarde niet meer is dan €150 euro. Ook betaal je geen btw omdat de waarde lager is dan €22 euro.

Voorbeeld 2:

OmschrijvingBedrag
Prijs van 1 fotocamera€149
Invoerrechten€0
Btw 21%€31,29
Totaal€180,29

Omdat in dit geval de waarde van de fotocamera hoger ligt dan €22 euro, moet er btw betaald worden. Omdat de prijs lager ligt dan €150 euro hoeft er nog geen invoerrechten betaald te worden.

Bij producten boven de €150 euro wordt er dus invoerrechten en btw betaald!

(Bron: De Belastingdienst)

Inklaringskosten

Het zijn nu wel heel veel regels en getallen kan ik mij voorstellen. En we zijn er nog niet…

Soms kan het zijn dat je je keurig aan alle regels hebt gehouden maar toch een brief krijgt van Postnl. Je moet inklaringskosten betalen. Hoe kan dit?

Soms is het bij Postnl niet duidelijk wat de inhoud, waarde en overige gegevens van het pakket zijn. Ze gaan onderzoek uitvoeren om hier achter te komen. (Dit doen ze zodat er geen verboden producten het land binnen komen) Jij moet deze gegevens aan hen geven. Zodra Postnl deze heeft ontvangen zijn ze verplicht om alsnog aangifte te doen. De kosten die hieruit voortkomen zijn voor jou rekening.

Tenzij!!!

Je kunt er voor kiezen om het pakket niet in ontvangst te nemen. Het pakket wordt dan teruggestuurd naar de afzender of vernietigd (dit ligt aan wat de afzender wenst). Jij hoeft dan geen inklaringskosten te betalen.

Maar je hebt dan natuurlijk wel al voor het pakket betaald. Als je contact opneemt met de fabrikant zoals beschreven in deze blog, kom je er vaak wel uit samen. Vaak krijg je een nieuw product opgestuurd of krijg je je geld terug. Het kost je dan alleen tijd en moeite.

Wil de fabrikant niet mee werken (wat niet vaak zal gebeuren als de fabrikant een goede reputatie wil houden) dan kun je een dispuut openen bij AliExpress. In deze blog staat beschreven hoe je dit kunt doen. AliExpress gaat dan naar het probleem kijken en jij zult dan uiteindelijk alsnog je geld terug krijgen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top